Studenten krijgen les in een ‘niet-schoolsetting’

Hoeve Kakelbont | Februari 2022

Het is een onderwerp waar je misschien liever niet over praat: ik ben een voortijdig schoolverlater. Het is een moeilijk onderwerp om over te praten als je tussen je 18e en 23ste stopt met school, maar nog geen startkwalificatie hebt. Je hebt geen diploma waarmee je geschoold een nieuwe baan kan vinden of verder kunt studeren. Hoe maak je dan opnieuw een plan om weer een opleiding te volgen of juist die leuke baan te vinden zonder diploma? Dat is vaak lastig…

Leerplichtig tot achttien jaar
Tot achttien jaar is iedereen in Nederland verplicht om naar school te gaan. Maar wat gebeurt er als je door omstandigheden niet je middelbareschooldiploma haalt of helemaal niet weet welke sector het beste bij je past? Dan is er de MBO 1 entree-opleiding van Hoeve Kakelbont in samenwerking met Curio. Deze anderhalf jarige opleiding stuurt uitgevallen leerlingen een richting op door gebruik te maken van profielen zoals Natuur & Techniek, Horeca of Zorg en Welzijn. Een meer dan welkom steuntje in de rug in een veilige omgeving.

Hulp voor voortijdig schoolverlaters bij Hoeve Kakelbont
Wat Hoeve Kakelbont uniek maakt: naar school in een ‘niet-schoolzetting’. Op de locatie van Hoeve Kakelbont krijgen de studenten les van docenten die gespecialiseerd zijn in omgang met deze doelgroep. Twee dagen van de week gaan de leerlingen naar school, op de andere dagen gaan zij aan de slag met een interne stage op basis van het gekozen profiel. Dit allemaal onder één dak, en wel het dak van Hoeve Kakelbont. Een veilige haven. Een plek waar je je snel thuis voelt en niet aanvoelt als een school. Na deze start ondersteunen onze docenten de jongeren tijdens hun externe stage. Om uiteindelijk een diploma te halen is het verplicht ook een externe stage te volgen om zo klaargestoomd te worden voor het werkveld. Eenmaal afgerond zijn de studenten beter voorbereid op deelname aan de arbeidsmarkt of voor een vervolgstudie.

Meer informatie over onze Leer- en Jeugdvoorziening? Neem contact met ons op en we helpen je verder.